Изследването се нарича имунохимичен тест за скрити (т.н. окултни) кръвоизливи и се използва за откриване на кръв в изпражненията, което може да бъде симптом за различни заболявания, включително и рак на дебелото и право черво.
За изследването е необходимо предоставянето на фекален материал с големина на грахово зърно, поставен в чист контейнер. Ако се налага, материалът може да се съхранява до 3 дни при температура 2 — 8 °C (в хладилник).
Безплатните изследвания се провеждат пилотно във всички лаборатории Цибалаб на територията на гр. София в периода 05.09.2022 — 28.02.2023. Предварителното попълване на бланката може да спести време. Може да я свалите тук .
Резултатите ще бъдат готови в рамките на следващия работен ден, след 18:00ч., с изключение на събота, неделя и официалните празници.
При предоставянето на материала за изследването от лабораторията се получават персонални данни за достъп. С тези данни резултатите от изследването могат да бъдат проверени онлайн. При желание резултатът може да бъде получен и на място в лабораторията, в която е предоставена пробата.
Отрицателният резултат означава, че изследването не отчита данни за окултен (скрит) кръвоизлив.
Положителният резултат от изследването за окултни кръвоизливи индикира, че е отчетено наличие на кървене, но не и неговият източник. Ето защо са необходими допълнителни изследвания за точно установяване на източника на кървене. Препоръчителна е консултация с лекар за преценка и евентуално направление за извършването на други уточняващи изследвания. Често, като последваща стъпка при наличието на положителен резултат от изследването за окултни кръвоизливи, експертите препоръчват и назначаването на колоноскопия.
Вашият лекар най-добре може да прецени какви изследвания да бъдат назначени в конкретния случай. Често, като последваща стъпка при наличието на положителен резултат от изследването за окултни кръвоизливи, експертите препоръчват и назначаването на колоноскопия.
Препоръчително е скрининговите тестовете за окултни кръвоизливи да се правят веднъж годишно при хора над 50–годишна възраст. Ако има данни за фамилна обремененост или други рискови фактори за развитие на рак на дебелото черво, се препоръчва консултация с лекар в по-ранна възраст.
Поставянето на прозрачно домакинско фолио на тоалетната чиния и фиксирането му със седалката на тоалетната улесняват процеса по взимане на пробата. За повече информация, моля, натиснете тук
Кървенето е алармиращ симптом. Консултацията и/или насочването към допълнителни изследвания за установяване на състоянието трябва да се извърши от лекар.
Да, можете да направите изследването за окултни кръвоизливи.
Рискът за развитие на рак на дебелото и право черво се повишава значително именно след 50-годишна възраст, ето защо препоръките за скрининг обхващат тестване на мъже и жени между 50 и 74 години. Ако има данни за фамилна обремененост или други съображения, лекуващият лекар може да прецени необходимостта от изследвания, в зависимост от състоянието.
Да, в най-близката лаборатория, участваща в програмата.
Не е необходимо да има налице оплаквания, за да се извърши изследването. Препоръчително е да се правят тестове за скрити кръвоизливи при лица между 50 и 74 години, тъй като често в началните стадии на рака на дебелото черво не се появяват симптоми.
Програмата за превенция и скрининг на рака на дебелото черво се провежда пилотно в София през тази година и има планове да се разгърне на национално ниво още от 2023 година. Очаквайте скоро новини и за Вашия град и следете информацията в сайта и социалните мрежи.

Кампанията за профилактика и скрининг на рака на дебелото черво се реализира от Фондация „Лъчезар Цоцорков”. Всички материали в рамките ù имат единствено образователна и информационна цел и не представляват медицинско предписание. Съдържанието на материалите е изготвено на базата на публично достъпни научни публикации, изследвания, проучвания или други специализирани информационни източници. То няма рекламен характер и не може да служи за диагностика или лечение. Авторските права и правата на интелектуална собственост върху цитираните в материалите източници принадлежат на съответните носители на права. Съдържащите се в източниците данни, мнения, становища и препоръки са на техните автори. Фондация „Лъчезар Цоцорков“ не носи отговорност в случай на неточности в съдържанието на цитираните източници. Фондация „Лъчезар Цоцорков" не носи отговорност за резултатите от направените тестове или последващото лечение на тяхна основа. Безплатните изследвания за скрити кръвоизливи се осъществяват в работното време на МДЛ Цибалаб на територията на гр. София, от 5.09.2022 г. до 28.02.2023 г.

*След 5.10.2022 и до изчерпване на количествата, аптеки SOpharmacy, Ceiba и Sanita в гр. София предлагат безплатни комплекти за изследване, които съдържат контейнер за фецес, регистрационна бланка и информационни материали.