Превенцията и скринингът са важни.
Проверете знанията си и научете повече.

Loading...
1/5
Може ли скринингът за рак на дебелото черво да помогне за предотвратяване на заболяването?
 
Невярно
Вярно
Целта на скрининговите тестове е да се открие раковото заболяване в самото начало, още преди да се появят неговите симптоми. По този начин се намалява броят на хората, които се разболяват и умират, в следствие на болестта. При редовен скрининг могат да се открият и отстранят полипи на дебелото черво, още преди да са станали ракови.
2/5
Трябва ли да се тествам, ако нямам никакви симптом?
 
Невярно
Вярно
Ракът на дебелото черво невинаги има симптоми, особено в ранен или предклиничен стадий, когато заболяването може да бъде лечимо. Затова извършването на редовни скринингови тестове е изключително важно.
3/5
На каква възраст е необходимо да започна да правя редовни скринингови тестове?
 
Невярно
Вярно
С увеличаване на възрастта се увеличава и рискът за рак на дебелото черво. При хора без фамилна обремененост се препоръчва извършването на редовните скринингови изследвания да започне от 50-годишна възраст. При хора с фамилна обремененост, както и при такива с други заболявания на дебелото черво, може да се наложи тестването да се извърши и по-рано.
4/5
Само мъжете ли са изложени на риск?
 
Невярно
Вярно
Ракът на дебелото черво засяга и двата пола, ето защо скрининговите тестове целят да обхванат както мъжете, така и жените на възраст между 50 и 74 години.
5/5
Какви са рисковите фактори, свързани с начина ми на живот?
 
Невярно
Вярно
Хората, водещи заседнал начин на живот, без постоянна физическа активност, както и тези с наднормено тегло, затлъстяване и диабет тип 2 имат по-висок риск от заболяване. Съвременните изследвания свързват консумирането на повече червено месо и колбаси, както и тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол като фактори, които също увеличават риска за рак на дебелото черво.
Благодарим за отделеното време!
Logo

Кампанията за профилактика и скрининг на рака на дебелото черво се реализира от Фондация „Лъчезар Цоцорков”. Всички материали в рамките ù имат единствено образователна и информационна цел и не представляват медицинско предписание. Съдържанието на материалите е изготвено на базата на публично достъпни научни публикации, изследвания, проучвания или други специализирани информационни източници. То няма рекламен характер и не може да служи за диагностика или лечение. Авторските права и правата на интелектуална собственост върху цитираните в материалите източници принадлежат на съответните носители на права. Съдържащите се в източниците данни, мнения, становища и препоръки са на техните автори. Фондация „Лъчезар Цоцорков“ не носи отговорност в случай на неточности в съдържанието на цитираните източници. Фондация „Лъчезар Цоцорков" не носи отговорност за резултатите от направените тестове или последващото лечение на тяхна основа. Безплатните изследвания за скрити кръвоизливи се осъществяват в работното време на МДЛ Цибалаб на територията на гр. София, от 5.09.2022 г. до 28.02.2023 г.

*След 5.10.2022 и до изчерпване на количествата, аптеки SOpharmacy, Ceiba и Sanita в гр. София предлагат безплатни комплекти за изследване, които съдържат контейнер за фецес, регистрационна бланка и информационни материали.