• Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване в България
  • Това е и вторият най-често срещан рак при жените и третият най-разпространен при мъжете в страната
  • Всеки три минути един човек в Европа става негова жертва

РИСКОВИ ФАКТОРИ

Често причината за колоректален рак не е известна, но има фактори, които могат да увеличат вероятността от развитието му:

Възраст – над 50 г.

Възраст – над 50 г.

Прекомерна консумация на червено и обработено месо

Заседнал начин на живот и затлъстяване

Възпалителни чревни заболявания

Злоупотреба с алкохол

Тютюнопушене

Фамилна обремененост

ПОВИШЕН РИСК

Както всички онкологични заболявания, така и ракът на дебелото черво може да се унаследява. Aко роднини от първa линия (родители, братя, сестри, деца) или други членове на семейството (баба и дядо, лели, чичовци, племенници, внуци, братовчеди) са имали рак на дебелото черво, то рисковете за развитие на тумор се увеличават. Ако мислите, че имате фамилна обремененост за колоректален рак, можете да се обърнете към лекар за консултация в по-ранна възраст. По силата на промените в Наредба №8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията от 2022 г. при лица над 18 години, при които са налице рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на ректосигмоидалната област, се прави преценка за необходимостта от консултация с гастроентеролог и допълнителни медико-диагностични изследвания, включително и изследване за окултни (скрити) кръвоизливи.

СИМПТОМИ

Mного хора с рак на дебелото черво нямат никакви симптоми, докато болестта не е напреднала. Други изпитват един или комбинация от следните симптоми, което може да бъде индикатор за различни заболявания, включително и за колоректален рак:

Дискомфорт в корема, чести газове, подуване, болки

Възраст – над 50 г.

Диария, запек или чувство, че изхождането е частично

Необяснима анемия с дефицит на желязо

Постоянна умора

Загуба на тегло без определена причина

Светлочервена/ясна кръв или много тъмна кръв в изпражненията

Изпражнения, които изглеждат по-тънки от обикновено

СТАДИИ НА БОЛЕСТТА

Ракът на дебелото черво е предотвратимо заболяване, ако се установи в ранен стадий. Затова редовните скринингови тестове за всички на възраст 50 – 74 г. са изключително важни.

Стадият предоставя общ начин за описание на раковото заболяване, за да се назначи най-доброто лечение. Oпределянето на стадия на заболяването се осъществява след извършване на оперативна интервенция, хистологична оценка на отстранения тумор и лимфни възли и вземане предвид на данните от образните изследвания за разпространението на заболяването в организма.

TNM системата е един от начините за описване на стадия на заболяването (от англ. Т=Tumor – тумор; N = Node – лимфни възли; М = Metastasis – метастази). Системата се базира на комбинация от отговорите на следните въпроси:

  1. Тумор (Т): Туморът нараснал ли е в стената на колона или ректума? Колко слоя на стената са засегнати?
  2. Лимфни възли (N): Засегнал ли е туморът лимфните възли? Ако е така, къде и в каква степен?
  3. Метастази (M): Метастазирал ли е ракът и в други части на тялото? Ако да, къде и в каква степен?

Съществуват 5 стадия на заболяването – стадий 0 (нула) и стадии от I до IV.

Според системата TNM буквата Т плюс буква или номер от 0 до 4 се използват, за да се опише доколко първичният тумор е прораснал в стената на дебелото черво. Някои стадии са разделени на по-малки групи, което помага туморът да бъде описан още по-подробно.

Кампанията за профилактика и скрининг на рака на дебелото черво се реализира от Фондация „Лъчезар Цоцорков”. Всички материали в рамките ù имат единствено образователна и информационна цел и не представляват медицинско предписание. Съдържанието на материалите е изготвено на базата на публично достъпни научни публикации, изследвания, проучвания или други специализирани информационни източници. То няма рекламен характер и не може да служи за диагностика или лечение. Авторските права и правата на интелектуална собственост върху цитираните в материалите източници принадлежат на съответните носители на права. Съдържащите се в източниците данни, мнения, становища и препоръки са на техните автори. Фондация „Лъчезар Цоцорков“ не носи отговорност в случай на неточности в съдържанието на цитираните източници. Фондация „Лъчезар Цоцорков" не носи отговорност за резултатите от направените тестове или последващото лечение на тяхна основа. Безплатните изследвания за скрити кръвоизливи се осъществяват в работното време на МДЛ Цибалаб на територията на гр. София, от 5.09.2022 г. до 28.02.2023 г.

*След 5.10.2022 и до изчерпване на количествата, аптеки SOpharmacy, Ceiba и Sanita в гр. София предлагат безплатни комплекти за изследване, които съдържат контейнер за фецес, регистрационна бланка и информационни материали.